Koření je základní součástí každé kuchyně, jelikož dodává jídlu jedinečné aroma a chuť. Jak se ale tyto skvělé ingredience vyrábějí? Podívejme se na proces výroby některých z nejpopulárnějších koření, které možná milujete i vy.
Zlaté indické koření alias kurkuma
Kurkuma patří mezi oblíbené koření, které je známé pro svou zářivě zlatou barvu a hlubokou, zemitou chuť. Vyrábí se z rostliny s názvem Curcuma longa, u které se zpracovává kořen této rostliny – ten se sklidí, oloupe a následně usuší na slunci nebo v sušárně. Po usušení se kořen rozemele na jemný prášek, který je přidáváme do našich pokrmů.
Náročná vanilka
Vanilka je kořením, které je jedním z nejnáročnějších na samotnou výrobu. Proč? Nejprve se totiž vypěstují vanilkové orchideje, ze kterých se sklízejí nezralé, zelené lusky. Tyto lusky se ponoří do horké vody, čímž se zastavil proces růstu a následně se suší na slunci a v noci probíhá proces fermentace – to trvá několik týdnů až měsíců. Poté jsou lusky tříděny podle jejich kvality a baleny do příslušných obalů. Náročné, co myslíte?
Nejdražší koření světa
Pokud hledáte koření, které patří mezi nejdražší, pak je to rozhodně šafrán – ten je vyráběn z květin Crocus sativus. Každá květina obsahuje pouze tři nitky šafránu, které se musí pečlivě a hlavně ručně sklízet. Poté jsou tyto nitky sušeny za kontrolovaných podmínek, aby se dosáhlo optimální kvality, kterou zákazník ocení ve svém pokrmu, např. v šafránovém rizotu.
Oblíbená skořice
Mezi nutnou výbavu každého pekaře rozhodně patří kořenka plná skořice, která se hodí nejen do lahodných dezertů. Skořice je vyráběna z kůry mladých větví stromů rodu Cinnamomum, která se poté suší a už při samotném sušení se kůra stočí do tvaru, který je typický pro skořicové tyčinky. Ty mohou být použity jak celé, tak i rozemleté na prášek.
Koření dodává našim jídlům nejen chuť a vůni, ale předávají nám i řadu zdravotních přínosů. Ať už jste profesionální kuchař nebo jen milovník jídla, pochopení toho, jak se vyrábějí vaše oblíbené koření, může obohatit váš kulinářský zážitek a přinést respekt k těmto mocným ingrediencím.